Hvad tænker du, når du hører ordet “Forældremøde”?
Jeg har spurgt en række lærere og forældre. Den nedslående nyhed er, at det er en ud af ti, der glæder sig til forældremødet (meget lille privat survey).
Det er ofte noget, der bare skal overstås af både lærere og forældre. Men behøver det at være sådan? Tænk hvor meget godt, der kommer ud af et udbytterigt, velstruktureret og engageret møde!
Hvad nu hvis læreren lærte værtskab/mødeledelse som en løbende del af læreruddannelsen - hvad ville det give?
Når skolen satser på at uddanne sine lærere i mødeledelse får læreren:
Viden om hvordan man praktisk rammesætter et møde med mål, ordstyrer, facilitator, dagsorden (udsendt tre dage inden) godt lokale med rart lys/eller et stearinlys, en buket blomster, the&kaffe, kage&frugt, tydelige start og sluttidspunkter.
Viden om, hvordan man får nye mennesker hurtigt ind i gruppen.
Nye kompetencer såsom at kunne anerkende et rum, påtage sig værtsrollen med glæde og overskud, påtage sig lederrollen, skabe fremdrift og turde afbryde, have gruppens bedste for øje fremfor individets/den enkelte forælder.
Bedre relationer til forældrene og øge respekt for læreren.
En oplevelse af at føle sig sikker, en følelse af arbejdsglæde, fagligt stolthed og engagement, som smitter af på både forældre og elever.
Tydelig afsmitning på undervisningen (som også er en slags mødeledelse) og øget læreglæde hos eleverne.
The art of hosting - værtskabet
Læreren eller skolelederen sætter tonen for mødet i hhv klasse-og lærerværelset. Dér er det afgørende, at man står trygt i sig selv. Det oplever jeg desværre meget sjældent, og jeg går til m a n g e forældremøder.
Her møder jeg lærere eller skoleledere som:
med deres kropssprog og stemmeføring viser, at de synes det er ubehageligt at stå foran forældregruppen.
gentager taler fra årene inden.
som lader en eller to forældre hijacke mødet, så det bliver et forældremøde for to forældre og deres børn alene.
som går i forsvar, når der bliver stillet spørgsmål.
som overskrider tiden og ikke når eventuelle spørgsmål.
som er konfliktsky og uforberedte.
som er kedelige og uengagerede
Det er helt forståeligt når det sker. Har man ikke har lært det, kan man jo ikke gøre det mm man er et naturtalent, og det er der meget få, der er. Det er som om, at læreren/skolelederen bare skal kunne det - at det ligger indbygget i lærerrollen.
Lige nu arbejder jeg på et nyt kursusformat i The art of hosting - værtskabet - der i sidste ende vil give mere trivsel til læreren, forældrene og ikke mindst eleverne. De vil OGSÅ gerne mærke, at de er velkomne og vigtige.
Når læreren og skolelederen lærer at anerkende sin egen kraft som mødeleder, tager rollen på sig med stolthed og LEDER mødet, så øger det i sidste ende trivslen, læringen og engagementet for alle. At tage et rum med kærlig storm er ikke et talent, det er en kompetence, som kan trænes. Træn sammen med mig og få bedre møder!
Kontakt mig for flere informationer og fortæl hvad dine lærere/kolleger kan blive bedre til.
Så kan jeg skræddersy et forløb præcis til jer.
Med venlig hilsen
Louise