Post Corona - hvordan har du det nu?

- Hvordan du lytter dig til større arbejdsglæde og teamfølelse

Nogle af os klarede os, nogle blev syge et par dage og nogle blev rigtigt dårlige. Og vi gider næsten ikke tale om det mere. Men jeg underviser jo i at Tale Så Andre Lytter, og denne gang er det lytningen, der skal sættes i sving. For vores kolleger og elever har været væk - nogle i mange dage - og de fortjener, at vi lytter til dem og får dem godt tilbage.

Jeg lå selv i en uge og rallede. Feber, ondt over det hele, løbende næse, hoste, massiv hovedpine og tabte smagsløg. Ugen efter slæbte jeg mig rundt og havde det som om min hjerne var blevet udskiftet med tapetklister. Hele familien lå syg på samme tid. Vi var godt underdrejede, og børnene blev hjemme en uge. Da børnene kom tilbage til skolen, var der ingen der sagde:" Velkommen tilbage! Hvordan har du haft det? Nu skal du høre, hvad der er sket her, mens du var væk." De rystede det af sig med det samme, men det satte sig fast hos mig.

For elever og lærere oplevede det samme i hele landet. En pige på otte år kom hjem til sine forældre og fortalte:

"Det er som om, jeg slet ikke betyder noget. At det er ligegyldigt om jeg er der eller ej".

Sådan er der flere voksne, der også har det. Helt ærligt, det kan vi gøre bedre!

Selvom jeg lignede Erik Ninn-Hansens genfærd, lavede jeg en video, som jeg satte op på SoMe, der handlede om betænksomhed. Det kan godt være, at vi både er trætte af at tale og høre om Corona, men vi må ikke blive trætte af vores medmennesker og deres tilbagevenden. Vi skal lytte til hinanden. Selvom vi er ved at brække os over Corona. Efter videoen fortalte folk mig, hvordan de lige:

  • gik forbi en tilbagevendt kollega med en kop kaffe og sagde Hej, det er godt at se dig. Du har været savnet!

  • brugte 5 minutter på at høre om HVOR dårligt en kollega/en elev har haft det og glædet sig over bedringen.

  • tog 5 minutter fra timen for at fejre, hver gang en elev er kommet rask i skole, og fortalt, hvorfor vedkommende har været savnet.

  • sendt hilsner hjem til syge kolleger og elever (sms eller mail).

  • fejret flokimmuniteten på lærerværelset/ i klasseværelset med kage.

Og mange andre gode idéer. Der er forsket meget i, hvordan vi øger trivslen og effektiviteten på arbejdspladsen. At betænke en elev eller en kollega med et øjebliks lyttetid og anerkendelse øger arbejdsglæden gevaldigt. Du kan begynde i dag. Og er du bange for, at din kollega vil hælde et helt toilet af begrædeligheder udover dig, så rationer din tid og sig blot: Hvor er det dejligt at se dig! Du ser frisk ud. Vi har savnet dig. Godt at du er tilbage. Det tager 15 sekunder, hvis du ikke taler for hurtigt.

Øvelse til lærerværelset

Næste gang I mødes som team: Brug fem minutter på at fortælle sidemanden/kvinden, hvorfor det er dejligt at de er her. Hvad DU synes, de bidrager med, og hvorfor det er vigtigt. Skriv på en tavle:

  • Det er dejligt at se dig fordi.../

  • Du er vigtig for dette team fordi...

Fortsat god bedring og pas godt på dig selv og din arbejdsglæde!

Med venlig hilsen
Louise

Louise Elling