Verdens bedste ledere er...

Ja, de burde være lærere! Men de får ikke den rigtige lederuddannelse, og man bliver ikke leder, selvom man får en gruppe, man skal lede. Ligesom man ikke bliver en god taler, bare fordi man kan åbne munden og snakke.

Hvis lærerrollen var en lagkage, kunne man opdele den i fire lige store stykker: Lederrollen, psykologrollen, underviserrollen og innovatorrollen. Mange af de lærere jeg taler med, blev lærere, fordi de ville gøre en forskel. Der er masser af god vilje! Men ofte oplever de unge lærere ikke, at de får redskaberne til at varetage denne komplekse rolle, hverken på deres uddannelser eller på deres arbejdspladser.

“Det nytter ikke med god vilje”, sagde en ung lærer til mig, “Vi skal have nogle flere værktøjer. Vi har brug for at udvikle os, så vi bedre kan udvikle eleverne”. 

Det synes jeg, var en spot on observation!

IMGD modellen er burde være obligatorisk på læreruddannelsen. Det er forsker Susan A. Wheelans model (den kendes også som forming, storming, norming and performing for teams) som hun udviklede ppå baggrund af mange års forskning og data fra 10.000 vis af teams.

Fordi klassen er et team, hvis dynamik hele tiden ændrer sig i takt med at elever går ind og ud, der er vikar eller de er på udflugt. Wheelan forskede i kommunikation på tværs af brancher, køn og alder. Hun opdagede, sammen med sit team, at teams - uanset branche etc - altid går igennem fire faser:

  1. Fase, hvor man lærer hinanden at kende. Denne fase kræver en tydelig og venlig leder, der kan fortælle alt fra hvor toilettet er, til at danne en god forældregruppe.

  2. Fase, hvor konflikter opstår, man sætter spørgsmålstegn ved roller og autoriteter: hvem skal bestemme i klassen og hvorfor? Denne fase kræver igen en tydelig, stærk og venlig leder, der tager konflikterne i det åbne.

  3. Fase, er en lidt mere produktiv fase, hvor elever og forældre begynder at føle tillid til læreren, og læreren åbne op for bedre samarbejde. 

  4. Fase er der, hvor klassen først er rigtig i flow og performer bedre. Lærerens rolle bliver lettere, sjovere og mere konstruktiv - både i forhold til elever og forældre.

  5. Bonus fasen - når man afslutter, afvikler og afrunder i 9. klasse. 

Ingen faser kan springes over, men mange skandinaviske teams bliver i fase 2 og enkelte tilfælde i fase 2, sjældent i fase 4 og de fleste glemmer at afslutte. Hver gang en elev går ud, og en ny kommer ind ændrer klassen sig. Det kan ødelægge klassens balance eller tilføre balance. Uanset hvad bør læreren kunne navigere í disse komplekse team faser for bedre at kunne skabe en undervisnings- og læringsplatform, trivsel og samarbejde.

Og læreren skal kende sig selv i faserne: Hvordan er jeg som vært og rammesætter (fase1)? Hvordan har jeg det med/løser konflikter (fase2)?, Hvordan slipper jeg lidt af kontrollen og lader klassen og forældrene finde sine egne fødder og roller (fase3)? Hvordan kan jeg bringe klassen i flow (fase4)? Og hvordan afrunder jeg bedst? (fase5).

Dét lærer lærerne ikke. Det er ærgerligt, fordi det ville gøre livet og læringen så meget lettere for alle! 

Bliver du nysgerrig på Susan A Wheelan, IMGD modellen og de fire former for ledelse, som en lærer skal kunne mestre?

Tag fat i mig, så designer jeg en workshop til jer, der sliber jeres ledelsesevner og giver konkrete værktøjer til klasseværelset.

Vi er alle ledere! Fra vi skubber os selv ud af sengen og på arbejde, til vi sørger for at komme i seng til tiden igen. Vi leder os selv, men h v o r d a n vi leder os - det har vi sjældent tid til at reflektere over. Det får I tid til i denne workshop!

Bedste hilsner

Louise

www.louiseelling.com

mobil: 93969676 

   

Louise Elling